Du kan låne til et sundere og lækrere madbudget

Om Os

Du kan låne til et sundere og lækrere madbudget

Hvis din økonomi er stram, kan det være svært at få de daglige udgifter dækket. Der er flere muligheder for at låne til mad, så du kan spise sundere, mere varieret og feks. eksperimentere med forskellige madkulturers mad.  

Mad og drikke er en stor del af dansk kultur: Vi samles med familie og venner til højtidens fester og sæsonens grillfester. Hvem har ikke lyst til at give lidt ekstra kroner, så bøffen bliver særligt mør eller vinen ekstra god? Med et lån kan du skabe luft i økonomien og forkæle dig selv og dine nærmeste lidt på det kulinariske område. 

I det næste kan du læse nogle gode råd til hvordan du laver mad, som er af høj kvalitet og uden at du skal betale i dyre domme for det. 

Vælg gode, friske råvarer

Du behøver ikke være en michelinkok for at lave lækker mad, tværtimod. Derimod er det ganske enkelt: Du skal vælge kritisk, når du køber råvarer.

Hvis kvaliteten er høj, kræver råvaren mindre tilberedning og behandling. Du kan f.eks. vælge råvarer af producenter, der går op i kvalitet, økologi og bæredygtighed. Der findes mange mærker i supermarkederne med disse kvaliteter.

Men du kan også abonnere på en måltidskasse fra et firma, der laver grøntsager og kød af god kvalitet.

Eller du kan bestille en fiskekasse, hvor du ofte vil kunne lave mad med fisk, som ikke lige findes på supermarkedshylden.

Måltidskasser er ofte meget inspirerende åbne, der er et stort udvalg af lækre grøntsager i flotte farver, mørt kød eller fjerkræ, som straks kan inspirere til lækre retter. Der vil også ofte følge opskrifter og madplaner med, så du nemt kan tilberede et sundt, lækkert og velsmagende måltid. 

Du kan også vælge at tage ud til en lokal landmand eller kvægproducent, hvor du kan købe kød i store mængder, lige til at lægge i fryseren. Ofte har du større valgmuligheder mht. udskæringer, når du køber direkte ved producenten. Du kan samtidig få større indblik i hvordan producenten holder og passer dyrene, hvis du går op i dyrevelfærd og økologi. 

Prøv noget nyt

Tag de nysgerrige briller på, når du går i køkkenet: Prøv nye ting af og eksperimenter med smage, dufte og teksturer i råvarerne. Du kan f.eks. vælge at købe ind og lade dig inspirere af sæsonens friske råvarer og herefter gå hjem og lave mad, uden at have næsen nede i en opskrift. Du finder måske på nye lækre retter, som du kan imponere venner og familie med. Du lærer samtidig meget om råvarerne og hvad de kan. 

Salt, peber og syre er dine venner

Du ved sikkert godt, at salt og peber gør rigtigt gode ting ved smagen i maden. En tommelfingerregel er at der altid bør være mindre mængder peber end salt i maden. Brug friskkværnet peber, det giver en friskere smag.

Men mad har faktisk også godt af syre. Hvis du f.eks. laver mad med grøntsager uden syre, kan smagen ofte blive kedelig. Tilfør gryderetten eller grøntsagerne citron eller eddike, og du løfter retten op i et højere smagslag. 

Krydderurter

Ved at bruge friske, sprøde krydderurter, kan du også tilføre madretter og grøntsagstilbehør meget mere smag. Opbevar de friske krydderurter i vindueskarmen og benyt dem til lidt ekstra luksus i retten. Basilikum er meget velegnet i salater, pastaretter og kødretter. Eller urten kan pifte en lækker sommerdrink op. Du kan lave lækker pesto af basilikum, med pinjekerner, revet parmesan, hvidløg, olivenolie, et skvæt citon, lidt salt og peber – og du har et perfekt tilbehør i form af dip til grøntsagerne eller i pastaretten. 

Find inspiration i lækre opskriftsbøger eller på nettet

Der findes en væld af fine opskriftsbøger på biblioteket, hvor du kan blive inspireret til nye retter. Opskriftsbøgerne har ofte flotte fotos, som kan inspirere til hvordan du anretter og serverer maden til gæster. Brug opskriften som den er, eller giv den dit eget personlige twist, så den bliver din egen. 

Enkelt er godt

God mad er ikke unødigt kompliceret. Simpel mad med få, gode råvarer er lige så lækkert som en middag på en fin restaurant. Det handler om at råvarerne er tilberedt ud fra en god forståelse af hvordan de bliver allerbedst. Smag på maden og vurder smagen frem for at lave vilde, komplicerede retter med mange led i tilberedningen. Når du er mere erfaren, kan du stille og roligt begynde på at udfordre dig selv med mere komplicerede opskrifter.

Gå ikke ned på udstyr

Når du skal lave god, enkel mad, er det også vigtigt at have udstyr, så du har det bedste udgangspunkt. Brødrene Price går f.eks. meget op i specialudstyr, som kan nogle helt unikke ting i køkkenet. Når du først begynder at købe godt køkkenudstyr, f.eks. i form af en skarp, ergonomisk kniv eller nogle gedigne gryder, vil du opleve at du måske bliver helt bidt af at anskaffe godt køkkenudstyr.